ΟΝΥΧΟΚΡΥΠΤΩΣΗ

Η ονυχοκρύπτωση είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζουμε. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο μεγάλο δάκτυλο και προκαλεί έντονο πόνο.
Κύρια αιτία της ονυχοκρύπτωση είναι το λανθασμένο κόψιμο των νυχιών (πολύ κοντά, συχνά από μικρές ηλικίες), το σχήμα της κοίτης, το πάχος και η μορφή του νυχιού (οστρακοειδές, λαβίδα) αλλά και τα στενά παπούτσια ή η έντονη επιβάρυνση των ποδιών.
Τα νύχια που εισχωρούν μέσα στο δέρμα είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Πρέπει πάντα να κουράρονται διότι διαφορετικά οδηγούν σε φλεγμονές και στην πιθανή αποκόλληση του νυχιού.
Το κόψιμο των νυχιών είναι μια διαδικασία που μπορεί να φαίνεται απλή, όμως αν δεν γίνει σωστά έχει ως αποτέλεσμα την λεγόμενη «ονυχοκρύπτωση» ή αλλιώς την «είσφρυση νυχιών», η οποία συνοδεύεται από έντονο πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή.Μπορείτε να διακρίνετε την «ονυχοκρύπτωση» αμέσως μετά το λάθος κόψιμο των νυχιών. Εάν τα νύχια των δαχτύλων σας έχουν κοπεί βαθιά αποκαλύπτοντας το ροζ δέρμα γύρω από την άκρη του νυχιού , τότε αρχίζει το πρόβλημα της «ονυχοκρύπτωσης». Όσο το νύχι θα μεγαλώνει εσωτερικά στο δέρμα , τόσο ο πόνος θα γίνεται αφόρητος κάνοντας ακόμα και το περπάτημα δύσκολο. Οι πάσχοντες από «ονυχοκρύπτωση» ενδέχεται να παρατηρήσουν και τα ακόλουθα συμπτώματα: Το νύχι δεν θα μεγαλώνει κανονικά προς τα εξώ ώστε να μπορεί να διορθωθεί. Όσο το νύχι μεγαλώνει το κόψιμο γίνεται δύσκολο και επώδυνο. Η επαφή με το παπούτσι και την κάλτσα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην πάσχουσα περιοχή.Η ονυχοκρύπτωση συμβαίνει συχνά όταν τα νύχια κόβονται με λάθος τρόπο. Το δέρμα γίνεται ευαίσθητο, ερεθίζεται και η πίεση που ασκείται από τα παπούτσια είναι αρκετά επώδυνη: Τραυματισμός, όπως χτύπημα των δαχτύλων, Ακατάλληλα παπούτσια που προκαλούν πίεση στο εσωτερικό των δαχτύλων.